Chutě a nebezpečné potraviny
Chutě
Chuťové buňky jsou jeden velký holubník. Vůbec nechápu, že mně, velké
milovnici brambůrek, na ně úplně zmizela chuť. Vůbec, ale vůbec mi nechutnaly.
S něčím podobným se asi setká každá nastávající maminka. V těle se
mění hormony a stejně tak i chutě. A někomu totálně, že je pak schopný kombinovat nekombinovatelné. A pít lák
z okurek. Až v takové fázi jsem já naštěstí nebyla. Přestože
neholduji zdravé stravě, najednou jsem začala mít potřebu jíst hodně ovoce a zeleniny. Chutnalo mi zdravé jídlo a vyhledávala jsem ho,
naprostý nezvyk. Jedla jsem hodně ryby a luštěniny. Až pak postupně se to
vracelo k mému "normálu" a opětovné potřebě smaženého sýra, hranolek
a podobných žvanců. Ovšem chuť na sladké
jídlo neklesla a stala jsem se totálně závislá na zmrzlině, ale šíleně po
té točené. Jakmile jsme jeli kolem nějakého stánku s točenou zmrzkou,
museli jsme zastavit a já si prostě musela dát tu největší, nejlépe XXL.
Nějakou podobnou závislost jistě
taky podstoupíte. No a když si tělo žádá, tak mu neodpírejte.
Nebezpečné potraviny
Je však pár potravin, kterým se raději vyhněte. Dávejte si velký pozor na bylinky, jak v těhotenství, tak
při kojení. Některé jsou až nebezpečné a mohou zapříčinit předčasný porod, dokonce potrat nebo zástavu tvorby mateřského
mléka, speciálně chininovník, pelyněk, šalvěj, zázvor, hřebíček a pozor třeba i
skořice, aloe, celer nebo petrželová nať. Nejvíce jsou bylinky nebezpečné první
trimestr, kdy je nejlépe všechny vyřaďte a přejděte na čaje ovocné či roibos
nebo kojící čaj. Až vám budou bylinky chybět, je vhodný třeba fenykl, heřmánek,
meduňka. Pokud si vaše tělo žádá skořicového šneka, asi se v malém
množství nic nestane, ale je třeba počítat s rizikem. Pokud si
s nějakou bylinkou nejste jistá, najděte si její účinky, ať máte klid. Já
třeba miluju skořici a asi jednou jsem si dala mamčin štrůdl, ale poprosila
jsem ji, ať do něj dá jen polovinu skořicového cukru. A dvakrát jsem si dala
malé množství na krupicovou kaši. Ostatním bylinkám jsem se vyhýbala, ačkoli mi
jednou v restauraci přinesli limonádu s mátou. Vůči bylinkám mám
respekt.
Další zakázanou potravinou je syrové
maso. Může způsobit toxoplazmózu, infekci, která se může přes placentu
dostat až k plodu a poškodit ho. Na těch pár měsíců se tedy pokud možno
vyhněte tataráku, carpacciu, sushi nebo krvavému steaku. Až si vaši přátelé
dají v hospodě tatarák, snězte si samotnou topinku, carpaccio si udělejte
z červené řepy, sushi si dejte se zeleninou a steak si nechte víc propéct.
Nejvíc nebezpečná je ale hlavně zvěřina a králičí maso.
Pak jsou na pořadí vnitřnosti,
speciálně játra, ta obsahují velké množství vitaminů a minerálů a předávkování
vitaminem A může způsobit vývojové vady plodu. Pozor na něj, vhodnější je
provitamin A, neboli beta-karoten, který je v paprikách, mrkvi, meruňkách.
První tři měsíce rozhodně játra nejezte, poté leda v malém množství, a ne
příliš často. Ačkoli miluju játra s rýží, ani jednou jsem si je nedělala.
Ale jedenkrát jsem dostala neutěšitelnou chuť na játrový sýr a neodolala si ho
koupit a malou vrstvu namazat na chleba. S játry jako takovými jsem
vydržela nejíst je až do porodu.
Listerii či borelii mohou obsahovat i měkké nepasterizované sýry jako brie, camembert, niva, feta. Pokud
milujete sýry jako já, zvolte k jídlu sýry tvrdé nebo je tepelně zpracujte
třeba na omáčku k těstovinám. Ovšem malý kousek vám nic neudělá, pokud bude z prověřených
zdrojů. Pijte jen pasterizované mléko a nezapomínejte omývat ovoce a zeleninu,
které mohou listerii též způsobit.
Syrová vejce mohou obsahovat
bakterie salmonely. Proto si je vždy vhodně tepelně upravte, nejezte domácí
majonézu, vejce na hniličko a nechutnejte těsto. Pokud milujete italskou
kuchyni, v restauraci si nedávejte spaghetti carbonara, ty totiž spočívají
v tom, že se těstoviny vhodí do mísy se syrovými vejci a ta se udělají jen
teplem ze špaget. Pokud si je děláte doma, vždy ještě vhoďte těstoviny zpět na
pánev a několikrát obraťte, ať máte jistotu, že nebudou vajíčka syrová.
Důležité je zařadit do jídelníčku ryby,
jelikož jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, ale rozhodně byste měla během
očekávání omezit ryby s vysokým obsahem rtuti jako mečoun, žralok či
makrela.
Bacha na plíseň. Pokud na nějaké
potravině, ovoci či pečivu naleznete náznak plísně, neokrajujte viditelnou
plesnivou část, ale vyhoďte všechno, plíseň totiž už prostupuje a napadá celou
potravinu.
Obecně se ví, že těhotné nesmí alkohol a
kofein. Ženám, které si neodpustí kofein, se může zvýšit riziko potratu až
dvakrát oproti ženám, co omezí kávu, čaj, colu, energetické nápoje a pozor i
kakao. Kávu piju už sedm let bezkofeinovou, a pokud vám schází chuť na kafe, je
to výborná náhražka. Jsou i kvalitní bezkofeinové kávy a dostanete je
v každé lepší kavárně v jakékoli formě, kterou máte rádi. Já
například miluji ochucené bezkofeinové café latté. Ovšem doma jsem si
během těhotenství každé ráno udělala Caro s mlékem a řeknu vám, moc
si na něm pokaždé pochutnám. Máte pocit, že potřebujete kávu, protože jste
unavená nebo ji prostě chcete za účelem nabuzení organismu? Vyhledejte si jinou
formu, která vám dodá energii. Pravidelně
jezte sacharidy, hlavně ovoce a hodně
pijte čistou nesycenou vodu.
